Pagina's

Fotografie 's belevingen

Vandaag ben ik als eerste, en zeer belangrijk feit, het hulpje van sinterklaas tegen gekomen op de fiets. Bijna had ik hem omver gereden doordat een auto uit de tegengestelde richting vreemde manoeuvres deed, maar net op tijd viel ik zwarte piet toch niet aan. Omdat ik braaf ben geweest kreeg ik wat koekjes. Dat deed me goed, want even later kreeg ik het shockerende nieuws te horen dat beroepsfotografen niet langer van dienst zouden zijn bij De Standaard en Het Nieuwsblad. (verdienen zij nog hun hoofdletters?)

"Gisteren maakte mediagroep Corelio, onder meer uitgever van De Standaard en Het Nieuwsblad, bekend dat bij hen 60 banen verdwijnen.

(PhotoNews)

In het kader van de herstructurering is ook beslist dat Het Nieuwsblad voor zijn regionale pagina's niet langer een beroep zal doen op professionele fotografen voor zijn foto's maar op de schrijvende medewerkers.

"De technologie is zodanig geëvolueerd dat beeldmateriaal niet langer het exclusieve terrein is van specialisten", meent hoofdredacteur Peter Vandermeersch (foto).

"Met digitale fototoestellen beeldmateriaal versturen via internet is voor iedereen haalbaar en de basistechnieken voor fotografie zijn voor iedereen toegankelijk."     (uit: www.deredactie.be)


De zoveelste domper voor het medium fotografie!

Zoals vroeger de fotografie heel moeilijk en slechts geleidelijk aan werd aanvaard als kunstvorm, beweert men nu dat fotografie absoluut geen kennis vereist, maar iets is wat ieder onder ons kan. Fotografie wordt naar omlaag gehaald. Ontzettend weinig mensen kennen de ware schoonheid ervan, maar eens beseft hoe mooi en intrigerend, is het moeilijk te weerstaan. Jammer dat de krant -de betrouwbare bron voor alle lezers- verkondigd dat fotografie niet langer terrein is van specialisten. Mensen gaan dit geloven,  alweer zullen deze een té laag beeld krijgen van de fotografie.

Oké, ik geef toe, digitale fotografie vereist geen kennis van ontwikkelingstijden en andere donkere kamer gebeurtenissen, maar het vereist absolute kennis van lichtmeting, oog voor kadrage, het lijnenspel, interessante compositie, beslissing van kleur of zwart wit, beslist door inzicht in het effect van een beeld, fotografie vereist alsook talent. Hierbij verkondig ik niet dat ik een groot talent ben, ik wil anders wel een statement maken dat fotografie verdorie steeds wordt ondergewaardeerd.

Even later op de avond woonde ik de lezing bij die Alex Webb en vrouw Rebecca Norris Webb gaven in het auditorium van het K.A.S.K. Een beetje teleurgesteld in de lezing zelf, werd ik er wel goedgezind van. Want 2 fotografen presenteerden hun werk aan een volle zaal geïnteresseerden. (let wel, ons auditoria zijn niet zo groot) Ook al haalde de krant ons naar beneden, er was zojuist bewezen dat er veel nieuwe mensen klaar staan om te maken, om te kijken.

Met deze fijne gedachten ging ik nog iets drinken met andere fotografie studenten. De stemming was gekeerd, en het klinken met drinken gebeurde meerdere vrolijke keren.